Uniek Doxis Seminar in samenwerking met New Scientist, hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie. Geweldige locatie: NEMO Science Museum Amsterdam.

De virtuele wereld is allang geen ver-van-je-bed-show meer. Enorme databergen bieden grenzeloze mogelijkheden. Maar wanneer wordt grenzeloos grensoverschrijdend? Doxis nodigt je uit om samen op expeditie te gaan en de reis naar de virtuele toekomst af te leggen. Dit doen we in ons tweede boek ‘Expeditie Zwerm’ en nu ook ‘live’ tijdens het Doxis Seminar 2018.
Ontmoet collega-informatieprofessionals tijdens de netwerklunch en borrel. Ga met elkaar de discussie aan over de analoge samenleving in onze achteruitkijkspiegel en de virtuele wereld die voor ons ligt.

Seminar met thema’s waar je nu over na moet denken

  • Gaan de robots straks ons leven overnemen en hoe maak je robots sociaal?
  • 1 keer per maand verplicht een digitaal detox kuurtje?
  • Impact van de opkomst van virtuele werelden
  • Kansen en risico’s Artificial Intelligence
  • Juridische keerzijde van digitalisering
  • Privacy. Is dit nog haalbaar in een digitale wereld?

Het Doxis Seminar: geen saaie zit maar een dag vol interactie!

Op het podium staat een reeks van prominente sprekers die je dwingen om na te denken over deze ontwikkelingen. Dit doen we in de vorm van interviews, video’s, presentaties en columns. De dag sluiten we af met een pittige paneldiscussie met sprekers en deelnemers, onder leiding van Jim Jansen. Tijdens het Seminar kun je hiervoor de gehele dag al vragen indienen; we geven immers gezamenlijk invulling aan de virtuele samenleving.


 

Programma

10:00

Ontvangst met koffie, thee, muziek en lekkers

10:30

Wat mag je vandaag verwachten? Opening door Max Beekhuis, directeur Doxis en dagvoorzitter Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist

10:40 Hans Schnitzler

Filosoof, publicist. Over digitale detox en de aandachtsindustrie

11:10 Harry Zengerink

Opleidingsmanager Communicatie, Media en Design, Hogeschool van Amsterdam.  Over het einde van e-mail, Virtual en Augmented Reality

11:30 Beate Roessler

Hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Over het ethisch belang van privacy

11:50 Elly Konijn

Professor Media Psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Over de omgang met sociale robots en de beste manier van communiceren in een digitale wereld

12:20

Lunch en door NEMO struinen op eigen gelegenheid.

13:25 Dorien Zandbergen

Antropologe bij de Universiteit van Amsterdam. Over de digitale samenleving, smart cities en technologie begrijpelijk maken

13:45 Hans van Heghe

CEO van Knowliah. Over trends in het vakgebied, de hype die kunstmatige intelligentie heet en komt met vergezichten voor de informatiespecialisten van morgen.

14:05 Petra Lubbers

Chief Digital Transition bij de Shared Stories Group. Over wat de overheid kan leren van E-commerce en andere slimme digitale proposities

14:25 Edgar du Perron

Raadsheer bij de Hoge Raad. Over de juridische keerzijde digitalisering

14:45

Paneldiscussie onder leiding van Jim Jansen met een aantal sprekers

15:25

Jim Jansen maakt de balans op en presenteert het resultaat van onze congrestekenaar

15:30

Borrel en borrelhappen

Sprekers

Foto van spreker Dagvoorzitter Jim Jansen Jim Jansen bij DWDD over de wetenschappelijke doorbraak van het jaar Dagvoorzitter Jim Jansen

Al bijna twintig jaar is Jansen hoofdredacteur geweest bij verschillende week- en maandbladen. Sinds 2015 staat hij aan het hoofd van New Scientist. In die hoedanigheid treedt hij met grote regelmaat op in de media (De Wereld Draait Door, De Ochtendshow van Domien Verschuuren, Tijd voor Max) om te vertellen over wetenschap. Daarnaast is hij bedenker en presentator van het Gala van de wetenschap, dat jaarlijks in november wordt georganiseerd in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Ook leuk: Jim Jansen in gesprek met Jet Bussemaker tijdens Lowlands.

* Fotograaf: Mats van Soolingen

Foto van spreker Openingsspreker Hans Schnitzler Hans Schnitzler bij DWDD Openingsspreker Hans Schnitzler

Openingsspreker Hans Schnitzler is filosoof, publicist en voormalig columnist voor de Volkskrant. Auteur van o.a. het boek ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding’. Hierin onderzoekt hij, aan de hand van de ‘digitale detox’-ervaringen van studenten, wat het betekent om offline te gaan in een wereld die altijd online is.

Regelmatig op televisie (DWDD, Nieuw Licht) om impact van sociale media te bespreken.

Foto van spreker Elly Konijn - Professor Media Psychologie Elly Konijn - Professor Media Psychologie

Elly Konijn is professor Media Psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze houdt zich onder andere bezig met omgang met sociale robots en mediagebruik van jongvolwassenen. Zij zoekt specifiek naar antwoord op de vraag: welke manier van communiceren werkt het beste? Ze heeft samengewerkt met de robot Alice – die landelijke bekendheid kreeg dankzij de documentaire –Ik ben Alice – en met robot Zora, een klein schattig ding dat op verzoek kan gaan dansen. Onder voorbehoud neemt ze een van de twee robots mee.

Foto van spreker Edgar du Perron - Raadsheer Hoge Raad Edgar du Perron - Raadsheer Hoge Raad

Edgar du Perron was decaan bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Hier is hij nog steeds hoogleraar en was korte tijd vice-rector. Sinds april 2016 is hij raadsheer in de Hoge Raad. Afgelopen zomer stond hij op het Lowlands Festival. Tijdens zijn lezing gaat hij dieper in op de juridische keerzijde van digitalisering.

Foto van spreker Beate Roessler - Hoogleraar Wijsbegeerte UvA Beate Roessler - Hoogleraar Wijsbegeerte UvA

Beate Roessler is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Ze richt zich op ethiek en haar geschiedenis en haar onderzoek gaat onder andere over autonomie, gelijkheid en privacy. Beate Roessler zit in het bestuur van de Amsterdam Platform for Privacy Research (APPR) en maakt zich hard voor privacy vanuit ethisch-filosofisch perspectief. Beate schreef in 2001 het gezaghebbende boek Der Wert des Privaten over het belang van en het recht op een privésfeer, dat iedereen volgens Roessler heeft. Tijdens het Doxis seminar gaat Beate in op het ethische belang van privacy.

Foto van spreker Harry Zengerink - Opleidingsmanager HvA Harry Zengerink - Opleidingsmanager HvA

Harry Zengerink is als opleidingsmanager verbonden aan de opleiding Communicatie, Media en Design en werkt al jaren met de informatiespecialisten van morgen. Zengerink is groot voorstander van het gebruik van sociale media in het onderwijs en baarde onlangs opzien door zijn plan om zijn mail af te schaffen en voortaan alle communicatie via Twitter af te handelen. ‘Het voordeel is dat er maar een maximaal aantal tekens zijn. Als mensen dingen echt belangrijk vinden komen ze me wel spreken.’ In zijn lezing gaat hij dieper in op experimenten van leren met Virtual Reality en Augmented Reality.

Foto van spreker Petra Lubbers - Chief Digital Transition and Concepts Petra Lubbers - Chief Digital Transition and Concepts

Petra Lubbers is Chief Digital Transition and Concepts bij de Shared Stories Group. Hiervoor werkte ze bij Novamedia als Manager Director van hun boekendivisie en bij Bol.com als Director Books & Entertainment. In deze periode heeft zij ruimschoots ervaring opgedaan in de wereld van e-commerce en de ontwikkeling van digitale lees-proposities.

Foto van spreker Dorien Zandbergen - Antropologe UvA Bekijk de documentaire Smart City. Op zoek naar de Slimme Burger. Dorien Zandbergen - Antropologe UvA

Dorien Zandbergen is als antropologe verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en ontving de prijs voor publieke sociologie voor haar benadering van het onderwerp digitale samenleving en smart city. In haar documentaire discussieert ze met ondernemers, beleidsmakers, hackers en burgers in heel Nederland over technologische ontwikkelingen en wat deze betekenen voor hen en hun omgeving. Dorien Zandbergen is ook oprichter van Stichting Gr1p, een initiatief dat ingewikkelde technologische thema’s begrijpelijk maakt voor een breed publiek.

Bronvermelding bij documentaire: Dorien Zandbergen en Sara Blom, Smart City. Op zoek naar de slimme burger (2015), CC BY-ND 4.0 gelicenseerd.

Foto van spreker The Art Beat Saxophone Quartet Neem vast een voorproefje op de muziek! The Art Beat Saxophone Quartet

De muziek wordt verzorgd door het hoofdstedelijke Art Beat Saxophone Quartet. Dit viertal speelt een avontuurlijke mix van funky en filmische muziek vermengd met moderne elementen. Ze speelden al eerder in het Nemo Science museum tijdens de lancering van de New Scientist special met astronaut André Kuipers als hoofdredacteur.

Foto van spreker Hans van Heghe - CEO van Knowliah Hans van Heghe - CEO van Knowliah

Is artificial intelligence (AI) louter een verbetering voor uw organisatie en als dat zo is, hoe moet je AI dan inzetten? Hans van Heghe, auteur van het boek Knowledge Centric Management en ceo van Knowliah wordt over dit onderwerp geïnterviewd door Jim Jansen. Over trends in het vakgebied, de hype die kunstmatige intelligentie heet en komt met vergezichten voor de informatiespecialisten van morgen.

Waarom mag je dit niet missen?

  • Naast Hans Schnitzler en Jim Jansen staat er een groot aantal interessante sprekers op het podium!
  • Unieke locatie: NEMO Science Museum in Amsterdam. Het programma biedt ruim de gelegenheid om ook even door het museum te struinen.
  • Groot aantal unieke sprekers onder 1 dak op 1 dag.
  • Ervaring en inspiratie delen met vakgenoten.