Toegang tot en waarde van informatie; uiteindelijk draait het dáár om.

Tijdens de goed bezochte duopresentatie van Doxis en Knowliah op Return on Information in Hart van Holland (Nijkerk) eind november 2018 bleek uit de respons van de aanwezigen dat de problemen op het gebied van informatiebeheer vaak nog behoorlijk basaal zijn: we kunnen vaak niet terugvinden wat we nodig hebben omdat de informatie vanaf het moment van ontstaan of binnenkomst niet goed is gestructureerd.

'. .. dus hoezo gestructureerd?'

Thijs Perenboom, Consultant bij Doxis: ‘Het is namelijk vaak erg onduidelijk binnen organisaties wat nu de gestructureerde en wat de ongestructureerde data zijn. [...] Er heerst ook veelal de opvatting dat wanneer data in een DMS, zaaksysteem of ECM-systeem zitten, die ook per definitie gestructureerd is. Dat is ten dele waar. Als je dan wat gaat grasduinen in deze applicaties, blijkt dat ook daarin heel veel informatie zeer lastig is te vinden, niet goed is verwerkt of slecht is gemetadateerd. Oftewel, zelfs binnen deze systemen is informatie vaak niet goed terug te vinden, dus hoezo gestructureerd?'

Dit verhaal krijgt een staartje...

...tijdens het congres 'De Informatiegestuurde Overheid' op 26 maart 2019 in het Feyenoord Stadion te Rotterdam. Doxis verzorgt daar in samenwerking met Knowliah de break-out sessie ‘Ongestructureerde data: het ‘fools gold’ voor informatiegestuurd werken’.

Data is vooral ‘fools gold’: bergen en bergen ongestructureerde data die heel mooi glimmen maar niets van waarde opleveren. Je kunt de mooiste softwaretools loslaten op je ongestructureerde data maar software is én blijft een middel. Stop je er rommel in dan komt er ook rommel uit. Dit betekent slechte kwaliteit van informatie wat leidt tot slechte beslissingen. Zonder kwalitatieve data is informatiegestuurd werken ver te zoeken.