Het stappenplan van Hotspot COVID-19

Sommige gebeurtenissen hebben zo'n grote impact dat het goed is om die als overheidsorganisatie op een speciale manier vast te leggen. Ook het coronavirus en de manier waarop overheidsorganisaties daarmee omgaan zijn aangemerkt als hotspot.

Een bezoek van de koninklijke familie, de herinrichting van een gebied of een incident waarbij slachtoffers te betreuren zijn; het zijn allemaal gebeurtenissen die voor een overheidsorganisatie veel impact hebben en die bovendien uitzonderlijk zijn. Het is belangrijk om alles rond dit soort gebeurtenissen goed vast te leggen. Bovendien is het wenselijk dat die informatie voor langere tijd bewaard blijft. De informatie heeft immers een hoge cultuurhistorische waarde. Daarom heeft het Nationaal Archief in 2015 de Hotspotmonitor in het leven geroepen.

De hotspot 'COVID-19'?

Informatie zoals bijvoorbeeld burgervragen, wordt normaal gesproken na korte tijd vernietigd vanwege privacybescherming. Maar wanneer dit soort informatie onder de reikwijdte van een hotspot valt, kan de orgnisatie besluiten ze permanent te bewaren. Het COVID-19-virus en de daaruit voortkomende coronacrisis is een gebeurtenis die uitzonderlijk is en veel impact heeft. Voor overheidsorganisaties roept dat vragen op. Hoe moet je omgaan met de hotspot 'COVID-19' en hoe bepaal je wat je archiveert en voor langere tijd bewaart?

Online training 2 van leergang Hotspot COVID-19

In de eerste online training van leergang COVID-19 gingen we in op wat een hotspotmonitor is en op basis van welke criteria een gebeurtenis als hotspot kan worden aangemerkt. In de tweede online training zoomen we in op COVID-19 als hotspot. Waarom is het essentieel om nu al de informatie rondom COVID-19 veilig te stellen? We nemen je mee aan de hand van een stappenplan dat wij hebben samengesteld. Met dit stappenplan kun je proactief aan de slag binnen jouw organisatie. We onderscheiden hierin een praktische lijn en een procedurele lijn, waarin we handvatten geven om te inventariseren waar zich informatie bevindt en hoe je dit veilig kunt stellen.

Inventariseren  | Welke onderdelen en systemen binnen de organisatie betrek je bij het opzetten van COVID-19?
Afbakenen | Waarom is het belangrijk om af te bakenen?
Veilig stellen | Waar starten we als we de informatie veilig willen stellen?
Procedureel afronden | Wie betrek je bij het procedureel afronden?
Archiveren | Wat moet er gedaan worden alvorens de informatie te kunnen archiveren?


Aan het eind van deze e-
learning:

  • Weet je waarom COVID-19 een hotspot is en waarom je er nu mee aan de slag moet
  • Heb je een aanpak in grote lijnen (ook al heb je de hotspotmonitor nog niet ingeregeld)
  • Kun je de eerste praktische stappen rondom hotspot COVID-19 zetten


Benieuwd naar online training 1 over 'Wat is een hotspot?' Meld je gratis aan en bekijk leergang Hotspot COVID-19 nu!

 

Op woensdag 6 mei zetten wij de tweede e-learning uit leergang Hotspot COVID-19 online. Online training 1 nog niet gezien of je nog niet ingeschreven? Geen probleem, de training blijft gewoon online staan. Je kunt de leergang starten wanneer je wilt en volgen in je eigen tempo.

Graag direct op de hoogte zijn wanneer er een nieuwe training klaarstaat? Dat kan! Wanneer je je inschrijft, sturen wij je een bericht na livegang van de nieuwe training en kun je direct aan de slag. Schrijf je in!

 

Blijf op de hoogte!

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trainingen en ander informatiebeheernieuws? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Wij kunnen je helpen bij het starten en inrichten van een hotspotmonitor en bij het uitvoeren van een hotspot zoals COVID-19. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact met ons op via +31 (0)70 317 7172 of stel je vraag per e-mail via commercielebinnendienst@doxis.nl.